Jan van der Putten, Handel
 
 
Home Stamopbouw Stamduiven Prestaties Te koop Referenties Contact
 
 
Stamopbouw
Eerste winnen, eerste geven
Het jonge duivenspecialisme leidde er toe dat Jan zijn duiven enkel speelt als jong en nooit met oude of jaarling duiven vliegt, maar vanaf 2018 wordt ook met oude duiven gespeeld. Alleen het allerbeste krijgt op het eind van het seizoen een nieuwe stek. De selectie is dan ook uitermate streng, kunnen winnen van tegen de massa en een indrukwekkende palmares overleggen zijn een eerste criterium, deze kwaliteiten doorgeven aan het nageslacht om een plaatsje op het kweekhok te mogen blijven houden het volgende.
Of... eerste winnen, eerste geven!


Duiven als "De Donkere 34", "Black Dream" en "van Zoggeltje 303" brachten Jan van der Putten weer op het hoogste plan. "De Donkere 34" werd zelf in 1990 1e Asduif jong CC Uden. Op het kweekhok bleek hij van grote klasse te zijn. In bijna alle actuele topduiven vinden we zijn bloedlijn terug. Jan sprong nooit roekeloos met zijn nazaten om, meestal werden ze gekruist met nazaten van "van Zoggeltje 303" of andere excellente bloedlijn, om daarna de beste
  Vlieghok van Jan van der Putten
nakweek weer terug te koppelen tegen afstammelingen van "De Donkere 34". Zo werd een homogene stam geformeerd die met een gerust hart de degens kruiste tegen iedere concurrentie. Natuurlijk werd er ook uitgekeken naar kruisingsmateriaal en alleen het beste was goed genoeg. Zo werd er aangeklopt bij wijlen Twan Brouwers uit Gemert. Naast dat Jan er putte uit het kruim van de kolonie bekwam hij 2 duivinnen uit de kruising Louis van Loon x August Hofkens die Twan gekocht had bij Staf Theeuwes uit Oud Turnhout (B). Een van de twee was de "Blue Dream" een duivin met gouden eitjes, die een koppel vormde met de "Black Dream".

Bloedlijnen kweekhok
Als we de bezetting van het kweekhok onder de loep nemen dan vonden we in praktisch alle duiven de hierboven genoemde stamduiven terug met als rode draad "De Donkere 34" en "van Zoggeltje 303". In '99 diende zich met de geboorte van de al eerder genoemde "Black Dream" een nieuw kweekfenomeen aan. Vader is de "De Donker 34", die gekoppeld werd aan zijn dochter "Goei Kwekertje" met als moeder "De Anne Duif" uit de kruising Dr Linsen, van Limpt "De Prut" x Peer van Gompel. "Black Dream" werd door Jan nooit gespeeld maar direct op het kweekhok geplaatst. Gekoppeld aan "Blue Dream", een van Staf Theeuwes-duivinnen werd er een droomkoppel gevord dat garant stond voor 7 eerste prijswinnaars, 2 teletekst duiven en veel belangrijker nog een ongelofelijke nakweek. Na het overlijden van "Blue Dream" werd "Black Dream" aan het Schoon Vaaltje", afkomstig van Wim Vermetten, gekoppeld. En opnieuw stond "Black Dream" garant voor topkwaliteit.
De tweede bloedlijn die momenteel geweldige nakweek geeft is die van "Young Devil"! Deze absolute topkweker is rechtstreeks afkomstig van Ad Schaerlaeckens, Baarle-Nassau en zoon van de nu al legendarische topper "Home Alone" (1e van 13.203 d. met 5 min. voorsprong en vader van 4 winnaars tegen gem. 8.000 d.) x "Geschelpte 909" een dochter van "Superstar" x "Klein uit Sissi".
Afstammelingen van "Young Devil" werden voornamelijk gekoppeld tegen de nakweek van "Black Dream".. en met fantastische resultaten.

Versterking
Bij Ad Schaerlaeckens, Baarle-Nassau, wist Jan iets van het beste te bemachtigen. Twee zonen van "Home Alone", een zoon van "De Kampioen 707" en "Zus Invincible" kwamen in Handel het kweekhok versterken. En met "Young Devil" een zoon van "Home Alone" haalde Jan zelfs een nieuwe topkweker in huis.
Wim Vermetten uit Alphen werd door Ad Schaerlaeckens beschouwd als een van zijn grootste concurrent. Jan klopte eraan en in 2005 werd er uit de toppers een 5-tal duiven geruild, 3 van de 5 Vermetten-duiven gaven gekruist met de eigen soort al diverse eerste prijswinnaars.
Ook is er versterking gehaald bij C. & G. Koopman uit Emmerveen, hij er heeft één gekocht en dit bleek direct een schot in de roos.
In 2016 kwam er versterking van de Gebr v/d Brande uit Berlaar (B) o.a.: een dochter uit "De Diamant" (8 x 1e prijs) en een zoon uit de "401 Super Blue"
Bij Comb. de Greef, Gemert werd o.a. de topper “Toon's Best” 8 x 1e prijs oa: 1e NPO 2.412 duiven Limoges 709 km gehaald.
In 2020 werd er versterking gehaald bij Maarten Huijsmans, Hoogerheide: o.a. een dochter uit: "Super Cees" x "Blue Pearl" en een dochter uit: "Olympic Roel" x "Super Dutch".